miercuri, 3 aprilie 2013

Exportul paralel de medicamente oncologice, suspendat până la sfârşitul anului

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat luni 1 aprilie ca intentioneaza sa semneze un ordin prin care sa suspende pana la sfarsitul anului 2013 exportul paralel de medicamente ca urmare a unor exporturi paralele de medicamente oncologice - vezi stirea Mediafax (link).
Pe website-ul Ministerului Sanatatii (link) au fost publicate in 2 aprilie procesele verbale incheiate in urma inspectiei efectuate la farmacia/unitatea de distributie care a efectuat aceste exporturi paralele.

Exportul/importul paralel intra sub incidenta unui principiu fundamental european al Tratatului CE si anume libera circulatie a bunurilor.
In Uniunea Europeana importul paralel este reglementat prin "Comunicatul Comisiei asupra importurilor paralele a medicamentelor originale, pentru care s-a emis o autorizatie de punere pe piata" - COM(2003) 839 final.
Importul si exportul paralel sunt legiferate in Romania prin Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.962/2008 completat cu OMS 1449/2010. 

Decizia de suspendare a exporturilor paralele la anumite medicamente, desi ar contraveni principiului liberei circulatii a bunurilor, este sustinuta de decizia Curtii Europene prin care statele membre pot lua masuri de restrictionare a importurilor paralele, in scopul protejarii sanatatii si a vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu